Japanese noodles: slurping manditory

(For an English translation, please scroll down)

Voor wie niet zoveel weet van de Japanse keuken en bij Japan direct denkt aan sushi, die heeft het mis. De meeste Japanners eten sushi maar zelden, hooguit tijdens een feestelijke gelegenheid.

Wat Japanners wel vaak eten is noodles. Japanse noodles zijn er in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld:

Ramen
Ramen komen oorspronkelijk uit China, maar zijn naar Japan gekomen rond het begin van de 20e eeuw. In die tijd werden de eerste Chinese restaurants in Japan geintroduceerd en een rudimentaire versie van de ramens die je tegenwoordig overal in en buiten Tokio ziet in de diverse restaurants, werden daar voor het eerst klaargemaakt en verkocht.
Ramen zijn noodles van tarwe in een bouillion. Er zijn vele verschillende soorten boullions, maar de hoog categorieën zijn wel zout, soya, miso, vis boullion en tonkotsu (gemaakt van varkensbotten).
Elke streek heeft weer zijn eigen specialiteit en ook binnen Tokio zijn veel restaurants gespecialiseerd in één of twee soorten ramen, hoewel je ook wel restaurants hebt waar er meerdere soorten te krijgen zijn.
Buiten de overheerlijke boullion en de noodles krijg je vaak ook nog een aantal toppings. De meest voorkomende zijn gesneden varkensvlees (チャーシュー chāshū), gedroogd zeewier (海苔 nori), kamabokolente ui, en af en toe ook  mais of Japanse horenzo (spinazie).
Ramen werd van oorsprong altijd warm gegeten, maar omdat de zomers in Tokio zo ellendig warm zijn, hebben veel ramen restaurants ook een koude variant op de menu kaart staan. Meestal alleen in de zomer overigens. Deze koude noodles eet je iets anders dan de warme variant. Je krijgt de noodles meestal apart en je krijgt er een aparte saus en apart wat groente of andere toppings bij. De groente en noodles stop je in de saus en dat eet je dan zo samen. Erg lekker kan ik je wel vertellen! Overigens eten de meeste japanners niet de boullion op van de ramen omdat deze vaak erg vet is en veel calorieën bevat.

Waar kun je in Tokio de lekkerste ramen eten?
Op Tokio station heb je ramen street. Dat is een straatje waar er veel ramen restaurants zijn gevestigd. Hier staat altijd een lange rij en ik heb het zelf mogen ervaren, de ramens zijn er erg lekker!

Ramen

Ramen

Soba
De volgende noodle soort waar ik graag iets over vertel is soba. Soba wordt gemaakt van witte of volkoren boekweit noodles. Deze noodles worden met de hand gemaakt. Zeker bij een restaurant wat zich op soba gerechten richt, zijn dit vrijwel altijd verse handgemaakte noodles. Het meel wordt tot een bal gekneed die daarna wordt uitgerold tot een flinterdunne laag. Vervolgens wordt door expert soba maker het deeg een aantal keer opgevouwen en met een mes uit de hand in dunne slieren gehakt. Het is echt meesterlijk om dat van dichtbij te zien hoe dat proces zich letterlijk en figuurlijk ontvouwt. Een aantal soba restaurants hebben een soort van etalage waar de man staat om de soba noodles te maken en het is een genot om naar te kijken.
Soba werd van oorsprong altijd koud gegeten. De soba worden dan koud geserveerd met een soort van koude bouillion erbij (dashi). Je eet de soba met wasabi en lente uitjes. Je pakt steeds een bosje noodles en die doop je in de bijgeleverde boullion.
Je hebt tegenwoordig ook een warme variant van de soba noodles. Deze wordt geserveerd met warme boullion waar de noodles aan worden toegevoegd. Een grote favoriet is de soba met tempura erop. Ook warme soba met boullion met stukjes eend erin is erg lekker.

Waar kun je in Tokio de lekkerste soba eten?
Persoonlijk vind ik Minato-ya echt de beste plek voor soba. Heerlijk verse koude soba met rundvlees, kip, sesam of nori bijvoorbeeld. Minato-ya is gevestigd aan de Atago dori in Minato-ku, Tokyo op loopafstand van Kamiyacho station met de Hibiya lijn en is zeer populair dus als je er wilt eten dan zul je er vroeg bij moeten zijn!

Soba being cut by the master. All hand made.

Soba being cut by the master. All hand made.

Cold soba

Cold soba

Udon
Ja er zijn nog meer soorten noodles. Namelijk udon. Udon (饂飩, meestal geschreven als うどん) is weer een ander soort van noodle. Het is een dikke noodle soort die gemaakt is van tarwe. Ook deze noodles zijn in een warme en een koude variant verkrijgbaar. Udon wordt meestal wel warm gegeten en geserveerd in een warme boullion die kakejiru heet en die gemaakt is van dashisoy sauce (shōyu), en mirin.De toppings zijn meestal lente uitjes, maar andere toppings zoals tempura, meestal prawn or kakiage (a type of mixed tempura fritter), of aburaage, een soort van gefrituurde tofu zakjes klaargemaakt met suiker, mirin, en soy sauce. Een dun plakje kamaboko, (fish cake), is ook vaak nog toegevoegd. En Shichimi kun je, als je daar van houdt, ook nog toevoegen.

Waar kun je in Tokio de lekkerste udon eten?
Klik op deze link om door te gaan naar de top 10 udon restaurants in Tokio.

Hot udon noodles

Hot udon noodles

Last but not least
Dan rest mij je nog een hele smakelijke maaltijd toe te wensen, en vergeet niet om de noodles (zelfs met spaghetti doen Japanners dit) luidruchtig naar binnen te slurpen. Hierdoor komt er zuurstof mee naar binnen wat tegelijktijd warme noodles afkoelt en…. net als bij wijn, de smaak verhoogt. (of althans dat zegt men, persoonlijk proef ik geen verschil).

English:

For who does not know all too much and things immediately ‘sushi’ when thinking of the Japanese cuisine, is wrong. Most Japanese only rarely eat sushi, only on special occasions. The thing that Japanese do eat a lot of is noodles. Japanse noodles come in a variety of shapes and sizes, for instance:

Ramen
Ramen come from China, but came to Japan around the turn of the century (the 20th century). In these days the first Chinese restaurants were introduced in Japan and a rudimentary form of the ramens that are widely available around Japan were first made and sold in Tokyo.
Ramen are noodles made of wheet and served in broth. There are many different kind of broths but the main categories are salty, soy sauce, miso, fish broth and   tonkotsu (made of pork bones).
Every region has its own specialty and even within Tokyo there are many restaurants that specialize in only one of two kinds of ramen, although some serve many different kinds as well. Except for the exceptionally tasty broth and of course the noodles, this delightful dish is served with a variety of toppings like sliced pork (チャーシュー chāshū), dried seaweed (海苔 nori), kamabokospring onion, and occasionally  corn or Japanse horenzo (spinach).
Ramen were originally eaten warm, but since the summers in Tokyo are so miserably hot and humid, a lot of restaurants nowadays also have a cold variety on the menu. These cold noodles are eaten differently. You get the noodles usually seperate, together with a bowl with sauce and some vegetables seperately like cucumber. The vegetables and noodles are added to the sauce and eaten together. It is really tasty and I can really recommend it!

By the way, the broth us usually not drunken by Japanese when they eat warm noodles as it contains a lot of calories so usually only the noodles and toppings are eaten unless the broth is really exceptionally tasty.

Where can you eat the best ramen in Tokyo?
On Tokyo station you can find the imfamous ramen street. This is a little street where a lot of ramen restaurants are located. There are always long qeues so that generally means that the food is really good. I can definitely attest to the wonderful ramen they serve here! They are quite tasty!

Ramen

Ramen

Soba
The next type of noodle i would like to talk about is sobaSoba are made from white or Brown buckwheet noodles. These noodles are hand made. Especially at restaurants that specialize in soba dishes the noodles are almost always fresh and hand made. The dough is kneed into a ball and roled into a thin layer. Then the except soba maker folds the dough several times and by hand cuts it in thin strands.  It is truly magnificent to watch this process both figuratively and literally unfolding underneath your eyes. A number of soba restaurants have a special window from where you can leisurely view the whole process in action. It is really a pleasure to watch the master at work.

Soba was originally always eaten cold. The soba are served cold with a kind of broth (dashi).  You eat the soba with wasabi and scallions. You grab a bit of soba with your chopsticks and dip them in the broth to which you have added the wasabi and the scallions.
These days you can also find a warm variety of soba. These are served in a warm broth. A big favourite is soba with tempura or warm soba in warm broth with pieces of duck is also quite tasty.

Where can i find the best soba in Tokyo?
Personally I consider Minato-ya the best spot to eat soba. The wonderful cold soba with beef, chicken, sesame or nori are really do die for.   Minato-ya is located at the Atago dori in Minato-ku, Tokyo walking distrance from Kamiyacho station on the  Hibiya line. The restaurant is extremely popular so you need to be there early if you want to taste some of their wonderful dishes.

Soba being cut by the master. All hand made.

Soba being cut by the master. All hand made.

Cold soba

Cold soba

Udon
Yes, there are still other kinds of noodles. Namely udon. Udon (饂飩, written as うどん) is yet another kind of noodle. It is a thick noodles that is made from wheat. These noodles are also served both hot and cold, although the hot variety is more popular.  Udon is usually served in a hot broth called  kakejiru that is made from dashisoy sauce (shōyu), and mirin. The toppings are usually scallions, but other toppings like tempura, usually prawn or kakiage (a type of mixed tempura fritter), or aburaage, a kind of deep fried tofu pouch prepared with sugar, mirin, and soy sauce. A thin slice of kamaboko, (fish cake), is usually placed on top. You can add Shichimi to taste.

Where can you buy the best udon in Tokyo?
Click this link to see the top 10 best udon restaurants in Tokyo.

Hot udon noodles

Hot udon noodles

Last but not least
Now that I have explained to you the basics of Japanese noodles, the only thing left for me to do is to wish you a pleasant meal and to press onto you that you should really slurp loudly when eating your noodles. Japanese do this even with spaghetti! When slurping you add oxygen to your bite and this both cools the noodles and gives them extra flavour, like with a good French wine (although personally I cannot taste the difference) So eat noisily, use lots of napkins and enjoy this typical Japanese dish!

 

Categories: Japanese customs, Stories about Japan | Tags: , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: